Geschiedenis

Op overzichtelijke wijze wordt door middel van het vele fotomateriaal met de daarbij behorende teksten de geschiedenis weergegeven van het motormerk Laverda (Nederlands en Engelse taal). Per decennium worden u de belangrijkste feiten verteld zodat u bij vertrek een goede kijk in de Laverda keuken heeft kunnen krijgen. Twee perioden hebben in het Museum meer aandacht gekregen. Het zijn de beroemde jaren '50 en '70 waarin Laverda als motorproducent furore maakte door de vele overwinningen in de lange afstandsracerij.
Pietro Laverda
Pietro Laverda
Het begon allemaal in 1873 toen Pietro Laverda begon met het maken van kleine gereedschappen ten behoeve van de landbouw.
Moto Laverda Geschiedenis
Tentoonstelling in Vicenza in de zestiger jaren.
Moto Laverda Geschiedenis
Maaiers op voorraad.
Moto Laverda Geschiedenis
In de zeventiger jaren waren ongeveer 1300 gezinnen afhankelijk van “Laverda agricole”, de landbouwtak.
Moto Laverda Geschiedenis
Zelfs nu werken nog 600 werknemers in de landbouwfabriek. De naam “Laverda” wordt nog steeds gebruikt hoewel deze niet meer in handen is van de Laverda familie.
Francesco Laverda
Doktor Francesco Laverda
Kleinzoon van de oprichter Pietro Laverda. Na zijn studie aan de universiteit van Padova was hij vanaf 1935 werkzaam in het landbouwbedrijf. In 1947 vroeg hij toestemming aan de familie om een motorfiets fabriek op te kunnen zetten. Goddank gingen ze daar mee akkoord!! In 1949 werd Moto Laverda opgericht.
Early 75cc
Reclame foto van een vroege 75 cc.

75cc Exhibition
Tentoonstelling in Padova in 1952.
Pietro Laverda
Francesco Laverda ( rechts ) in gesprek met de minister van transport tijdens de show van Milaan in 1952.
Dreams...
Piero Laverda in 1952!! De zoon van Francesco Laverda.
Moto Giro
Lange afstand racen in de vijftiger jaren. Heel belangrijk voor Moto Laverda!! Dit is de start van een Moto Giro etappe.
Eligio Valerio
Eligio Valerio, 100cc, 1956.
Offroad
In de jaren 50 en zestig was er in de omgeving van Breganze een hoop activiteit met Laverda motorfietsen. Zo waren er behendigheidswedstrijden, cross, heuvel klimwedstrijden , straatraces enz. (Foto van Zappon)

Massimo
Massimo Laverda
Geboren in 1938 in Breganze. Na zijn studie aan de universiteit van Modena kwam hij bij de motor fabriek van zijn vader Francesco in 1964. In 1965 kreeg hij de algehele leiding over Moto Laverda en we moeten hem bedanken dat hij de beroemde 750 en 1000 cc machines ontwikkelde. De motorfietsen die we nu allemaal nog zo goed kennen!! Hij was een heel aardig en sociaal mens. Helaas overleed hij op te jonge leeftijd in oktober 2005.

Piero & Zen
Piero Laverda (R) and Luciano Zen (L).
Piero Laverda and Luciano Zen. Piero Laverda was de jongste zoon van Francesco Laverda. Na zijn universitaire studie kwam hij in 1973 bij Moto Laverda en werd verantwoordelijk voor de productie. In de jaren er voor was hij al Team Manager van de Endurance teams. Tegenwoordig reist hij Europa rond waar hij de historische motoren van van Moto Laverda op de circuits laat zien. Meestal met de beroemde Laverda V6 of met de 1000cc of 500cc endurance machines.
Naast hem staat Luciano Zen. Was zeer goed bevriend met Francesco Laverda en was de technische man, vanaf het eerste uur bij het maken van het prototype, tot aan de 1000 cc’s in de late jaren zeventig. Hij overleed in 1982.

Oss 1969
24 Uur-race in Oss in 1969.
Oss 1969
Massimo Laverda- 24 Uur-race in Oss, 1969.
Oss 1969
Van links naar rechts. Luciano Zen, Massimo Laverda en Augusto Brettoni. Achter Zen is Nino Caretta te zien.

Nino Caretta
Nino Caretta (2nd from Left)

Hij was mecanicien voor de Endurance Teams. ( 2de Links)

Nino & Gallina
1000 fabrieks racer met Nino Caretta en Roberto Gallina in 1975.

Brettoni
Augusto Brettoni
Brettoni heeft een grote naam in Italië en daarbuiten. Met 13 overwinningen en veel 2de en 3de plaatsen voor Moto Laverda was hij de belangrijke man met het Endurance racen. Zijn stijl was soepel en constant waardoor het benzinegebruik minder was dan bij andere rijders. Hij was ook een goed mecanicien en was goed in staat om te vertellen wat de fabrieksmensen aan de motor moesten doen. Hij woont nog steeds in Toscane alwaar hij zijn Laverda werkplaats heeft. Hij behoort tot de weinigen die heden nog leven van het merk Laverda. Nu en dan is hij nog te zien op circuits. Zijn overall en laarzen, die hij tijdens de 24 uren van Le Mans heeft gedragen, zijn nu te zien in het museum. ( zie ook modellen ! )

Legends
Roberto Gallina-Augusto Brettoni- Fernando Cappellotto
(photo Spa 2006)
Roberto Gallina was een groot rijder voor Moto Laverda. Hij was een zeer ervaren Moto GP rijder en tussendoor reed hij ook nog even wat 24 uurs races voor Moto Laverda!! Hij werd later Team manager voor Suzuki en bracht 2 wereldkampioenen voort in de 500cc klasse. ( Marco Lucchinelli en Franco Uncini ) Beiden hadden daarvoor ook voor Laverda geraced.

Fernando Cappellotto. Testrijder voor Moto Laverda. Reed bijna 30000 km met de Laverda V6 over de weg met een “PROVA”kenteken!! Een zeer sympathieke man en nog veel te zien op evenementen.
Sidecar
Er is ook met enkele zijspannen geracet in heuvel klimwedstrijden, stads races en op de circuits natuurlijk. Er zijn slechts 3 of 4 zijspannen uitgerust geweest met officiële fabrieksblokken. Deze is geracet door het duo Vanus Vicenzi- Moreno Mancino. Hij staat nu in het museum !!
Zeltweg 1972
Oostenrijk, Zelltweg 1972
Cross
Broer Dirkx met Laverda-Wasp zijspan cross combinatie.
Zeltweg
Augusto Brettoni na de eerste Laverda 1000 overwinning.
V6 dyno
Laverda V6 motorblok op de testbank.
F500 Cup
Cup racen met de Formula 500.
F500 Cup
Cup racen met de Formula 500.
Aeroplane
In Trento had de Laverda familie bedrijven waar kleine sportvliegtuigen, campers en caravans warden gebouwd.
125cc Cup
Voor de jongeren werden in Italië 125cc Cup races gehouden. Ongeveer 80 van deze motorfietsen streden met elkaar. Een ervan staat in het Museum!!

Massimo 125cc CupVoor de jongeren werden in Italië 125cc Cup races gehouden. Ongeveer 80 van deze motorfietsen streden met elkaar. Een ervan staat in het Museum!!
Motocross
Een cross team met Laverda/Husqvarna motoren.

In 1985 moest Massimo Laverda het bedrijf verlaten vanwege gezondheidsproblemen. Door de economische recessie die er in die tijd was kwam ook Moto Laverda in de financiële problemen en werd onder controle van de Italiaanse staat gezet. Piero Laverda moest in 1987 het bedrijf verlaten. Na enkele heel moeilijke jaren waren er in het begin van de jaren negentig toch weer investeerders die geld in Moto Laverda staken. Het bedrijf werd op een andere locatie gecontinueerd, het dorp Zané, niet ver van Breganze. ( Zie foto’s die genomen zijn tijdens de rally in 1997). Moto Laverda werd in 2000 overgenomen door Aprilia. Helaas is er sindsdien geen actie meer ondernomen.
Zané 1998
Zané 1998
Zané 1997

Tegenwoordig zijn er nog heel veel mensen, van over de hele wereld, die van hun Laverda’s genieten op de weg of het circuit of waar dan ook. Vriendschappen worden wereldwijd gemaakt door dit bijzondere merk.
Piero, Marnix, Cor
Piero Laverda met Marnix van der Schalk ( SFC register ) en ik in Monthlery.
V6 + Gallina
Roberto Gallina met de Laverda V6 in Spa Francochamps in 2006.
Spaceframes
Alledrie de originele 1000cc fabrieks racers gelijktijdig op het circuit in Monthlery in 2003.
Breganze Tower
De prachtige toren in Breganze.

Hoewel dit maar een heel kort verhaal is over dit geweldige merk is er veel meer te zien en te horen in het Laverda Museum. Heel veel fotomateriaal van de fabriek is te zien, van het jaar 1949 tot en met 2000. Alles is chronologisch op displays weergegeven. Bijna alle productiemodellen, ooit geproduceerd, zijn te zien. Evenals diverse prototypen en racers van weleer. Kijkt u a.u.b. bij contact als u een bezoek wilt brengen.
Museum Info Museum Info
Museum Info