De Hollandse Laverda Museum V6

Update 10 - November 2011.

Beste lezers,

We zijn al weer een half jaar verder en er zijn toch wel weer wat ontwikkelingen te melden op V6 gebied. Hoewel het tempo werd beinvloed door de racerij van zoon Aris, de tuin, een hele leuke week in Italië waar ik samen met 11 andere Laverda 100 rijders de rit van Milaan naar Taranto heb gereden en zo nog een heel aantal zaken, en dan niet te vergeten de museum bezoekers.

Bijna een volle maand ging er in het maken van de matrijs zitten voor het

spuitgieten van de rotors. De matrijs is al 5 maanden klaar maar het wachten is nog op het materiaal wat alleen in grote hoeveelheden afgenomen moet worden en ja, dat is hier nou net niet van toepassing. Vorige week heeft de leverancier me nog toegezegd dat het spoedig gaat lukken een kleine hoeveelheid los te peuteren uit Duitsland. En dan maar hopen dat er met het spuitgieten niets verkeerd gaat. Wordt nog een beetje spannend want normaliter worden matrijzen uit gereedschapsstaal gemaakt en dan nog gehard. Voor de ca. 5 rotors is er nu gekozen dit uit vliegtuigaluminium te doen. Het is wel een beetje een gok maar scheelt enorm in de kosten en ....tijd.

Onder in het carter zitten 3 verschillende oliespatplaten die er voor zorgen dat de olie in de carterpan niet wordt opgeklopt met lucht. Uit een lasergesneden plaat heb ik met een profielwals de banen er in gewalst om de plaat zodanig te versterken. Daarna nog wat laswerk en de platen pas gemaakt in het carter. Een heel apart klusje en ik ben blij dat dat klaar is !!

Eind augustus heb ik het eerste achterframe terug ontvangen van de Belgse lasser Jef. Ik ben buitengewoon tevreden en Jef heeft werkelijk fantastisch werk geleverd. Ik ben er echt heel erg blij mee en ook met hem! Ik verwacht vandaag of morgen ook de prototype zit weer terug te krijgen.

Begin september was er in en rond het Laverdamuseum het 30 jarig bestaan van de Nederlandse Laverdaclub. Het was een bijzonder gezellig evenement waar zo’n 100 deelnemers bij aanwezig waren. Ter gelegenheid hiervan had ik de onderzijde van het blok en de bak provisorisch opgebouwd zodat een goede blik geworpen kon worden op het binnenste van de V6.

Een hele leuke ontmoeting heb ik gehad aan het begin van de Milaan-Taranto rit, begin juli. Voor de start ontmoette ik de Magneti Marelli man aan wie ik zoveel dank verschuldigd ben, meneer Natale Parolini. Na al die uren die hij belangeloos aan het V6 project heeft gewerkt en we elkaar alleen via de mail kenden wilden we elkaar toch een keer ontmoeten en dat is dus gelukt in Milaan.

Op meerdere fronten werk ik aan beide V6-en. Voor de versnellings-bak zijn er tientallen shims gedraaid, gehard en geslepen, van de krukas zijn de lagerschalen op de goede breedte gebracht, voor de waterkoeling zijn nieuwe spruitstukjes in de maak en zo nog tal van kleinere onderdelen.

Als het een gure winter gaat worden vermoed ik dat er over 6 maanden behoorlijk vooruitgang is geboekt.

Ik wens jullie weer veel lees en kijkplezier,

Cor Dees

V6 Rebuild

Vader en zoon aan het einde van de 4 uren race op het circuit van in Croix ( Fankrijk )

V6 Rebuild

Uit een messing plaat worden de rotortips gefreesd.

V6 Rebuild

Milling teeth on a oilpump gear

Foto’s van de matrijs waarin de kunststof om de rotortip geinjecteeerd moet worden. Duidelijk zijn de gefreesde tips en de gebogen tip in de mal te zien.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Het met de hand buigen van de rotor tip gebeurt in een nauwkeurige mal.

V6 Rebuild.

V6 Rebuild

De krukas lagerschalen werden op breedte gemaakt en naderhand voorzien van de olie toevoer gaten in een draaimal.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De Belgse lasser Jef hier aan het werk aan de prototype zit.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

V6 Rebuild

 

Het resultaat van uren lassen en schuren mag er zijn. Jef heeft fantastisch werk geleverd en de zit en olietank van de 24 uren V6 is weer geheel origineel met alle filters en andere inwendige delen.

V6 Rebuild

Vanwege het Laverda evenement begin September werd het ondercarter en bak van de nodige onderdelen voorzien om een indruk te geven hoe de aandrijftrein van de V6 werkt.

 

V6 Rebuild V6 Rebuild

Om de breedte maten van de vele shims uit te zoeken werd met behulp van eindmaten de maatvoering van de shims bepaald.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Met een hand wals worden in de door laser gesneden oliespatplaten banen gewalst om de platen te vesterken.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Met wat handwerk worden de sleuven op een “kier” gezet.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Bijna klaar.

V6 Rebuild

Een ontmoeting met de gepensioneerde Magneti Marelli man, meneer Parolini en zijn vrouw. Hij was een grote steun bij het opnieuw ontwikkelen van de rotor en het tekenen van andere onderdelen voor de verdeler van de V6.

V6 Rebuild

Na 1750 km. op de Laverda 100 is dan de finish in Taranto. Dit bij een temperatuur van 45 graden C !!

V6 Rebuild

Op onze trip ontmoetten we 2 rijders uit Breganze, mijn grote vrienden Gianni Radin ( wit t-shirt ) en Flavia della Costa ( oranje shirt). Beiden kwamen naar Bolagna om de groep te ontmoeten.

Rest van de Laverda 100 rijders uit Zwitserland, Duitsland, Holland, Nieuw Zeeland en Engeland.

12 Laverda 100 mannen vertrokken uit Milaan en 12 kwamen er aan in Taranto!!

 
Terug naar de V6 Index