De Hollandse Laverda Museum V6

Update 11 - mei 2012.

Beste lezers,

De koude en natte winter heeft het Laverda V6 project niets tekort gedaan. Heel veel tijd mocht ik weer in mijn verwarmde werkplaats doorbrengen. We treffen het maar met zo’n nat klimaat!!

Begin december kreeg ik bericht van de Belgse lasser Jef dat ook het prototype achterframe klaar was. Jef kwam het met zijn vrouw brengen en we hebben nog een heel gezellige avond gehad. Deze man heeft meer dan een pluim verdiend.

De polyester “kontjes” zijn voor beide V6- en pas gemaakt met behulp van polyester en liggen nu bij de spuiter. Deze gaat de komende tijd alle stukken strak maken en in de grondlak zetten. Zo wil ik beide motoren ook opbouwen en na een uitgebreide test alles demonteren en dan spuiten in de uiteindelijke kleurstelling. Dan weet ik ook zeker dat alles echt past en werkt.

Na lang zoeken en wachten kreeg ik ook in december een telefoontje dat het spuitgietmateriaal, het granulaat, ook binnen was en nog wel in precies de goede samenstelling zoals de man van Magneti Marelli mij had aanbevolen. In januari zijn met mijn kloppend hart de rotors op een spuitgiet machine geproduceerd. Met een paar uur stond ik helemaal blij weer buiten. Het resultaat is perfekt.

Gelijkertijd was ik begonnen met het monteren van beide versnellingsbakken. Het schakelmechanisme, de tandwielen en de assen, alles moest uitgeshimd worden. En zo waren hier nog vele uurtjes mee zoet. Beide bakken zijn nu klaar op nog een klein wijziging aan de bovenbak na kunnen beide helften dan definitief op elkaar.

Voor de carburateurs was ik al jaren op zoek naar een specifiek Dell’Orto gashandeltje. Overal gezocht en gevraagd maar nooit gevonden. Dus nu deze ook maar zelf gemaakt uit een stuk staalplaat, daarna buigen en lassen. Ze zijn nu klaar, op het verzinken na, en ik heb nu genoeg voor nog 3 V6- en.

Ook aan de waterafvoer uit de cilinderkop is gewerkt. De bestaande spruitstukken zagen er niet uit. Nu wel.

Bij het monteren van de 3 nieuwe oliepompen bleken de pomptandwielen, die uit ander materiaal waren vervaardigd dan de versnellingsbaktandwielen, iets gegroeid door het harden waardoor deze niet meer in de pompbehuizing pasten. Na overleg met een vriend werd besloten om de tanden op de draaibank iets te “lappen” met kleppasta. Na ca. 2 uur lappen per paar werden de tanden een paar honderdsten kleiner en waren ze weer goed op maat.Hiervoor moest ik wel eerst een opspanmal maken maar ik was al lang blij dat ik de tandwielen alsnog kon gebruiken.

Om de pompen te testen heb ik uit een stuk aluminium een verdeelblok gemaakt dat dezelfde aansluitingen had als het V6 blok. Daarin verwerkt een overdrukventiel, een druksensor, en een kraantje om de olie af te laten vloeien en aansluitingen naar de olietank in het achterframe. Op de freesmachine kon ik zo de realiteit benaderen. Alle pompen werkten goed en leverden bij 1500 tpm ( 3000 krukas omwentelingen ) 4 bar oliedruk. Later zal moeten blijken hoe de druk is bij een hoger toerental maar voorlopig kan ik hier goed mee werken.

Er is nu ook een begin gemaakt met het monteren van het blok. De krukas- en drijfstangspelingen zijn gemeten met flexigauge en zijn allen perfect. Dus ook dat ziet er hoopvol uit en het blok begint weer vorm te krijgen.

Inmiddels is zoonlief Aris weer aan het racen geslagen en het Laverda museum draait ook weer op volle toeren zodat de komende maanden weer wat minder in de werkplaats door gebracht kan worden. De afgelopen maand had ik een extreem aan van meer dan 500 bezoekers, een record. Met name kwam dit door 2 evenementen die werden gehouden.

Hoe dan ook, er zit goed schot in beide V6-en en op vele fronten is er veel vooruitgang geboekt.

Alleen op het punt van de electronica voor de ontsteking is er in Duitsland weinig of niets gebeurd en ik hoop dat dat binnenkort wel veranderd anders staat er straks een V6 zonder ontsteking.

Veel leesplezier en tot de volgende keer.

Wordt vervolgd........

Cor Dees

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Het uitshimmen van de wals, de haakse overbrenging, de assen en tandwielen is een tijdrovende bezigheid.

V6 Rebuild

Milling teeth on a oilpump gear

De versnellingsbakken zijn klaar.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Het pasmaken van het polyester V6 kontje op de prototype olietank/zit

V6 Rebuild
Jef de lasser met beide achterframes/ oliereservoirs.

V6 Rebuild
2 extra koppelingshandles en lagerhuizen gefreesd

V6 Rebuild V6 Rebuild
Het frezen van de gashevels voor de carburateurbediening.

V6 Rebuild

Het buigmalletje waarin de hevels worden gebogen.

V6 Rebuild

Meer dan genoeg voor 2 V6-en.

V6 Rebuild

Spruitstukken voor de waterafvoer uit de cilinderkoppen.

 

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Het “slijpen” met de kleppasta van de oliepomptandwielen.

V6 Rebuild

Daarna de tandwielen ultrasoon reinigen

V6 Rebuild

De tandwielen passen nu perfekt in de pompbehuizing.

V6 Rebuild V6 Rebuild
Het instellen en drogen van het granulaat neemt nog de meeste tijd in beslag. Met veel dank aan hometrainer fabrikant Tacx die hierbij heel behulpzaam was.

V6 Rebuild

Met de hand worden de messing rotortips in de matrijs gelegd. Dan een druk op de knop en de matrijs sluit zich en het verwarmde granulaat wordt onder zeer hoge druk ingespoten. Even later kan de matrijs weer worden geopend en de komplete rotor uit de matrijs gehaald worden.

V6 Rebuild

En hier is hij dan!

V6 Rebuild

11 Goede rotors in totaal. Ik zal ze nooit meer allemaal nodig hebben.

V6 Rebuild

Het test hulpstuk voor de oliepompen

V6 Rebuild V6 Rebuild
Met wat improvisatie is er nu toch een stuk belangrijke extra zekerheid.

V6 Rebuild

3 Goede oliepompen, 2 gereed voor gebruik en 1 als algemene reserve.

V6 Rebuild

De opbouw van het blok kan nu beginnen. Hier de assemblage van de tandwielen op de krukas.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Met behulp van “flexigauge” wordt de krukasspeling in de glijlagering gecontroleerd. Ook de drijfstangen worden zo gecheckt. Alles spelingen waren perfect in orde.

Terug naar de V6 Index