De Hollandse Laverda Museum V6

Update 13 - Juni 2013.

Beste lezers,

Er is gelukkig weer gedaan aan het V6 project deze winter.

De zoektocht naar een goed alternatief voor de klepseals heeft me in december en januari aardig hoofdpijn bezorgd. 6 Weken duurde het voordat ik een goede seal gevonden had en eigenlijk nog wel door toeval doordat iemand vroeg hoe het met de V6 ging en hij toevallig een Honda racer aan het reviseren was en bij controle bleek dat de maten overeen kwamen. Hoera!!

Door al het gedoe met de seals kon ik niet echt verder met het opbouwen van het nieuwe blok. Daarbij had ik ook wel zin om de vele teken- en rekenarbeid van Tijl Schimmel, voor wat betreft de achtervork van het Prototype V6, in daden om te zetten.
En zo werden alle onderdelen vervaardigd voor de nieuwe achtervork en moest er een lasmal gemaakt worden die de zaak goed in bedwang moest houden.
In het bedrijf hebben we tegenwoordig iemand die heel goed kan lassen en zo werd
de nieuwe vork in 2 avonden door Danny in elkaar gelast.

Inmiddels werd ook verder gewerkt aan de opbouw van het V6 blok. De timing van het blok wordt d.m.v. de “Lobe center methode” gedaan omdat dat een heel nauwkeurige methode is, maar ook omdat er niet veel gegevens van de fabriek voorhanden zijn waar ik goed mee kan werken.
Beide cilinderkoppen werden met één inlaat en één uitlaat nokvolger met veren uitgerust maar zonder kleppen. Op deze manier werd voorkomen dat de kleppen tegen zuigers aan zouden komen tijdens het afstellen. Nu alles goed staat zijn de tandwielen en kettingwielen gemerkt en gaan de koppen er weer af om dan afgemonteerd te worden. Als alles klopt wat ik gedaan heb dan kan de opbouw snel verder gaan.

6 Nieuwe carburateurs zijn onder handen genomen. In 2010 heb ik bij Piero Laverda één carburateur mogen demonteren om de sproeier bezetting te controleren en andere gegevens te noteren. Welliswaar heeft Piero iets andere nokkenassen in zijn blok zitten maar mijn V6 zal er in ieder geval zo mee moeten kunnen lopen. Er moesten enkele sproeiers gemaakt worden omdat deze niet bij Dell’Orto te verkrijgen zijn en er moesten ook een heleboel onderdelen verdwijnen zoals chokes en acceleratiepompen. Alle overbodige pukkels en oren die in de weg zitten zijn er afgefreesd zodat de carburateurs ook werkelijk naast elkaar passen.

En na nog weer arbeid in de verdelers gestopt te hebben en een vruchtbaar bezoek aan Uwe Witt te hebben gebracht is het voor een ieder duidelijk hoe we dit tot een goed einde kunnnen brengen. Ook positief dus.

Mijn vriend die gietmallen maakt van het onder- en bovencarter heeft de mallen voor het ondercarter klaar. De rest gaat vanwege enorme drukte nog wel even duren.

Inmiddels is de racerij van Aris weer begonnen. De eerste race in Assen was bij  -5° C. En een windkracht 7. Gevoelstemperatuur van -15°C, wel droog. Geen leuke ervaring met dien vestande dat hij daar 1ste werd.
    
Veel leesplezier,

Cor Dees

 

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De linker draagarm wordt eerst gelast en bewerkt voordat hij in de lasmal past.

V6 Rebuild
V6 Update

Nu duidelijk zichtbaar de enorme verschillen tussen beide systemen gebruikt op de 24 uurs uitvoering en op het prototype.

V6 Update

Het Laverda 1200 wiel moet geschikt gemaakt worden voor het prototype. Hier zit nog wel een dagje frees en draaiwerk aan vast voordat het op het cardan past.
V6 Update V6 Rebuild

24 kleppen, binnenveren, buitenveren, klepspietjes, ringen, klepseals, klepschotels, klephoedjes, nokvolgers en 24 geleiders. De laatsten waren allen perfekt en kunnen gelukkig in de cilinderkoppen blijven zitten.

V6 Rebuild V6 Rebuild
V6 Rebuild

De cilinderkoppen werden eerst zonder kleppen gemonteerd. Per cilinderkop werd 1 stel veren en nokvolgers gemonteerd zodat op de nokvolger gemeten kon worden. Op deze manier werden alle nokkenassen één voor één d .m.v. de Lobe centre methode getimed. Op de tweede foto is de klok te zien waarmee het bovenste dode punt van cilinder 1 werd bepaald.

 

V6 Rebuild V6 Rebuild

Het bijna niet eindigende verhaal over de verdelers komt nu langzamerhand aan zijn eind. De type plaatjes werden afgemaakt en de gehele verdeler werd gemonteerd.

V6 Rebuild

Een bezoek, inclusief het V6 motorblok, aan Uwe Witt moest het vervolg van het ontstekings traject duidelijk maken.

 

V6 Rebuild V6 Rebuild

Komplete 34 mm carburateur en op de andere foto de onderdelen die verwijderd konden worden omdat ze voor het gebruik op de V6 niet nodig zijn. Acceleratie pompen, chokes, en dergelijke. Sommige sproeiers moesten nieuw gemaakt worden omdat ze niet tot de standaard behoren bij Dell’Orto.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Een opspanmal werd gemaakt om op het bovendeel van de carburateur een draad te snijden zodat de kelk daar op geschroefd kan worden. Volgende foto; het maken van de kelken.

V6 RebuildDe carburateurs smaller maken en bewerken voor het inlaat spruitstuk.

V6 Rebuild

Het resultaat

V6 RebuildAls “back up” wilde ik graag gietmallen laten maken van het onder- en bovencarter. Mijn vriend heeft een modelmakerij en had het 2 jaar geleden erg rustig. Daarna niet meer en dus zullen de mallen voor het bovencarter nog wel even op zich laten wachten. Dit ziet er in ieder geval erg goed uit.

V6 Rebuild

Het maken van het aanzuigstuk voor the dry sump

 

V6 Rebuild V6 Rebuild
V6 Rebuild
De tijd vliegt, zeker wanneer je zoon 14 wedstrijden moet rijden. Maar we trekken er met de 34 jaar oude Laverda caravan op uit zodat een goede verblijfplaats en goede slaap plek altijd verzekerd is. Ook de resultaten mogen er zijn dus we klagen niet.
Terug naar de V6 Index