De Hollandse Laverda Museum V6

Update 14 - Februari 2014.

Mijn excuses aan diegenen die het wachten op een nieuwe update echt te lang vonden.
Hier is’ie dan.

Het afgelopene jaar is op vele fronten erg druk geweest, privé, veel museum bezoek en de racerij van onze zoon Aris. Hij mocht het jaar afsluiten met het behalen van het kampioenschap dus dat was een prettige bijkomstigheid. Maar ondanks dat heb toch nog veel
tijd kunnen vinden om verder te gaan met mijn “droom”, de V6.

Beide buizenframes moesten kleine aanpassingen ondergaan en zijn inmiddels ook gespoten.
Zo ook de tank, zit en spatborden, de wielen voor beide V6’en en beide achtervorken.
Op het gebied van het blok heeft echt nog heel veel tijd in gezeten. Het op tijd zetten van de 4 nokkenassen kostte me weer vele dagen. De nokkenassen had ik enkele maanden geleden al  ruwweg op tijd gezet en toen de tandwielen en kettingwielen gemerkt. Nu de kleppen weer op hun plek zaten kon ik de maten bepalen van de klephoedjes. Ik had te weinig klephoedjes in huis dus daar is ook een hele serie van gemaakt en gehard. Beide cilinderkoppen zijn inmiddels geheel gemonteerd en hebben de juiste nokkenas speling en timing.
Een speciaal afstel gereedschap is gemaakt om de ontstekingstiming met een stroboscooplamp te kunnen doen. Het gehele blok is straks één dicht geheel en er is nergens een plek om  draaiend iets te zien waarop je kunt meten. Het gereedschap dat ik nu gemaakt heb wordt in de plaats gemonteerd van de dynamo. Na de meting gaat dan de dynamo er op. Het was de wens van Uwe Witt om het ontstekingstijdstip in ieder geval te kunnen controleren.  Ik ben daar eigenlijk wel blij mee want anders wordt het toch een beetje gokwerk. De komende maanden gaan spannend worden. Het blok moet gespoten en in een oven op 93 graden om de hoge temperatuur lak chemisch en benzine bestendig te maken.
Vanaf dat moment kan de V6 gestalte gaan krijgen.

Wordt dus weer vervolgd..........

Groeten,

Cor

V6 Rebuild

Een druk seizoen maar gelukkig voor mijn zoon een geweldig resultaat met zijn racerij.
Nederlands kampioen in de “Sport water” klasse. Het heeft veel tijd en inspanning gekost maar het was de moeite meer dan waard.

V6 Rebuild
De aluminium tank wordt eerst gecoat voordat hij naar de spuiter gaat.

V6 Rebuild
Het achterwiel van het prototype wordt aangepast zodat het cardan past.

V6 Rebuild
Het frame moest een kleine aangepassing ondergaan omdat door de blok wissel er grotere carburateurs worden toegepast op het 24 uurs model. 1 Carburateur zou anders tegen een framebuis aan komen. Deze aanpassing is in 1978 ook bij de V6 van Piero Laverda gedaan.
V6 Rebuild

2 Nieuwe koelwater verdeelstukken.

V6 Update
Ondank de mooie zomer kon ik toch veel tijd doorbrengen in mijn schuur.
V6 Update
Een van de 2 prototype klepdeksels. Let op de eerste “A “.

V6 Update

V6 Rebuild

De tank en zit combinatie checken voordat het frame gesproten wordt.

V6 Rebuild

Ik had nog een origineel  prtotype frame dat nog nabewerkt moest worden. Hier het kotteren van de balhoofd lagerpassing.

V6 Rebuild

3 Expansie reservoirs die niet meer te koop bleken en dus zelf gemaakt moesten worden.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Mijn  vriend Ton is de 4 wielen aan het prepareren voor het spuiten.

V6 Rebuild V6 Rebuild

De spuiter aan het werk.

V6 RebuildMooi he!?
V6 Rebuild

Het op tijd zetten van de nokkenassen en daarna het merken van de tandwielen en kettingwielen was al een paar weken eerder gebeurd. Nu was het de tijd om de 24 kleppen er weer in te zetten na ze eerst nog even gelapt te hebben.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De klepspelingen konden niet goed gesteld worden en daarom werd een hele nieuwe serie met klephoedjes gedraaid en gehard.

V6 Rebuild
Wisselen van de klephoedjes.

V6 Rebuild
Het controlen van de veiligheidsafstand tussen klep en zuiger op 10 graden voor of na het b.d.p.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Een V6 blok is geheel gesloten. Om straks het ontstekingstijdstip goed te kunnen controleren is een speciaal afstel gereedschap gemaakt. De schijf in het midden heeft het zelfde toerental als de nokkenassen. Op de schijf komen merktekens die met de stroboscooplamp gezien kunnen worden. Voor het afstellen komt dit gereedschap in de plaats van de dynamo.
V6 Rebuild

Blok in de hoge temperatuur grondlak.  

V6 Rebuild
Het blok moet nadat het is afgespoten “gebakken” worden bij 93 graden omdat dan de lak chemisch en bezinebestendig is geworden.
Terug naar de V6 Index