De Hollandse Laverda Museum V6

Update 15 - Maart 2015

De tijd vliegt voorbij en trouwe lezers maakten mij er op attent dat de laatste update al weer een jaar geleden was! Hierbij dus het vervolg.

Mijn oorspronkelijke plan was om het gereedstaande blok eerst te testen alvorens de complete machine af te bouwen. En zo werd dus op 19 maart 2014 een rollend chassis met blok maar zonder remmen,  aandrijfas en bedrading  naar Uwe Witt in Duitsland gereden. Cameraman Mels,  onze zoon, en Gijs van Dijk gingen ook mee. Een aantal uren later waren we een illusie armer. Er bleken toch nog heel veel haken en ogen aan een nieuwe CDI ontsteking te zitten en een fatsoenlijke vonk was nog niet voorradig. 2 Weken later werd de reis weer aanvaard en na een hele dag van alles en nog wat geprobeerd te hebben kwam ik ‘s-nachts  om 02.00 uur thuis. Weliswaar had de V6 een paar klappen gegeven maar tevoren stond al vast dat boven de 1000 omwentelingen  er geen goede vonk meer zou zijn. Ik heb later besloten, in overleg met Uwe Witt, om het blok eerst te laten lopen op de bestaande ontsteking.  Alleen heeft de in 1991 gebouwde V6 daar ook nooit mee gelopen. Afwachten dus. Ik ga nu toch de hele machine eerst af bouwen.

In april 2014 had ik vanwege de racerij van onze zoon geen tijd en ook 30 Italianen uit Breganze zouden eind april de reis naar het Laverda museum maken. Ik besloot de V6 even te laten voor wat hij was. Na een week ontdekte ik dat er water bij het blok moest maar ook dat de olie een andere kleur had. Er zat dus water bij de olie. Ik heb me weken lang afgevraagd hoe en waar dit bij de olie kon komen. Er zijn wel 15 plaatsen waardoor dit kan dus het blok zomaar weer demonteren en weer terug in elkaar zetten was geen optie. Ik moest het lek vinden voordat ik het blok  zou demonteren. In mei kreeg ik weer wat tijd en gewapend met 3 verschillende kleine camerasystemen werd het blok inwendig onderzocht. Het watersysteem werd onder een druk van  1,2 bar gebracht  en na een zoektocht van 9 uur (!) zag ik in een flits iets vallen. Het bleek een waterdruppel afkomstig uit het voorcarter. Zo blij als een mens dan kan zijn! Het blok zelf hoefde dus niet uit elkaar, alleen het voorcarter. Het dichtgelaste luikje ( zie update  6 en 7 ) liet iedere 20 seconden een druppel water door. Een andere lasser heeft dit gerepareerd maar klaagde wel over de slechte lasbaarheid van dit aluminium. Uit voorzorg is het kanaal nog afgeperst en is nu echt dicht.

De nieuwe AVON banden zorgden ook voor veel problemen.  De voorband stond na iedere week weer plat. Na een lange zoektocht werd een lek gevonden in het zijvlak van de band. Er zat ter plekke een krater van Ø6 en 2.5 mm diep en verloor door een piepklein gaatje zijn druk. Nieuwe band, onder garantie, bracht de oplossing. Ook met de achterband veel problemen gehad. De band wilde niet goed om de velg gaan zitten.  Ben er nu tevreden mee.

De brackets van de swing arm van het andere blok zou ik gebruiken maar deze pasten niet lekker op dit nieuwe blok dus moesten er nieuwe gemaakt worden.

Een draadeind van de versnellingsbak stak 2 mm te ver uit waardoor deze de swing arm bij volledige indrukking kon raken. Hup alles weer uit elkaar.

En zo ga je dus 3 stappen vooruit en soms weer 2 stappen terug.

Een aantal jaren geleden is er een mal van de bestaande kuip getrokken en nu werd het tijd om een 2de kuip te vervaardigen. De nieuwe wordt in gebruik genomen en de andere als back up gehouden.

Om het blok later goed af te kunnen stellen en om misschien ook wel eens bij een demonstratie te gebruiken is er een klein snel uitwisselbaar benzinetankje uit RVS gemaakt.

Wordt weer vervolgd  en veel leesplezier toegewenst,
Cor Dees.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De laatste werkzaamheden aan het blok. Het monteren van de carburateurs.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Het chroom molybdeen  buizenframe wordt over het blok  geplaatst en  ook het aluminium achter frame-zit-olietank is gemonteerd.

V6 Update V6 Update

Nieuwe achtervork ophang punten moesten gemaakt omdat de bestaande niet goed op dit blok passen, Zij behoren bij het prototype blok.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De proefmontage van de achtervork. Daarna demontage en af lassen van de scharnierpunten.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

De V6 provisorisch op zijn wielen gezet voor de eerste test bij Uwe Witt.  De test valt tegen en er wordt die dag helaas niet veel bereikt. Zoon Mels gaat mee als cameraman om de eerste start te filmen maar hij had beter thuis kunnen blijven.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Na enkele weken werd weer de reis naar Duitsland gemaakt voor een 2de try-out maar ook deze keer waren er te veel problemen met de nieuwe ontsteking . Boven de 1000 omwentelingen op de simulator kwam het niet tot een goede vonk. Dit was allemaal vooraf op de scope te zien. Tot laat in de avond is Uwe bezig geweest, helaas.
Maar we geven de moed nog niet op! Het blok heeft ongeveer 5 seconden gelopen.
Het was helaas een flinke stap terug in mijn V6 verhaal.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Het koelsysteem is onder druk gezet en ik ben met kleine flexibele camera’s het blok in gegaan. Na een hele lange zoektocht vond ik een piep klein lek in het voorcarter. Iedere 20 seconden viel er een druppel ( zie rondje in het midden van foto 15).
En dus weer een stapje terug.

V6 Rebuild

Gelukkig hoefde het blok niet meer gedemonteerd en kon de reparatie redelijk simpel  uitgevoerd worden.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

En daarna konden er weer stappen voorwaarts gemaakt worden en dus de opbouw weer verder gaan.

V6 Rebuild
Een piepklein lek in de nieuwe Avon voorband heeft me vele uren gekost voordat ik hem op die plaats vond. Iedere week stond de band weer leeg.

V6 Rebuild

V6 Rebuild

Het monteren van het cardan en de montage van de cardanas. 

V6 Rebuild V6 Rebuild

In de was zetten en montage van de nieuw gemaakte kuip mal.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Het maken van...

V6 Rebuild

Het resultaat!

V6 Rebuild

 Ik heb een small roestvrijstalen  benzinetankje gemaakt  zodat later makkelijk aan de carburateurs gewerkt kan worden.

V6 Rebuild V6 Rebuild

Het begint nu echt weer de Laverda V6 te worden!

Terug naar de V6 Index