De Hollandse Laverda Museum V6

Versnellingsbak....

Het werk is nu hoofdzakelijk toegespitst op de versnellingsbak, waarbij niet alleen de ontbrekende tandwielen voor deze machinemaar ook onderdelen gemaakt worden om de bak van Piero Laverda te modificeren.

Op de 19e november 2007 gingen Gijs van Dijk en ik naar Breganze. We bezochten Piero Laverda omdat we zijn gedeeltelijk gedemonteerde V6 konden zien. Gezamelijk hebben we gekeken of de V6 van Piero, die nu op verschillende evenmenten rijdt, kunnen verbeteren. Piero had zijn versnellingsbak geopend om te kijken of de close-ratio bak iets aangepast kon worden. In de soort van demonstraties zoals die nu gereden worden is de eerste versnelling veel te lang.Met de hulp van 3 vroegere medewerkers werd de benodigde informatie verzameld en zochten we naar een oplossing. Adriano Valente, het vroegere hoofd van de tekenkamer, is 75 jaar oud maar nog steeds zeer kundig. Fernando Cappellotto was testrijder op de V6 en heeft enorm veel ervaring met de machine. Antonio Segalla was een van de monteurs van de V6 en hij is nog steeds heel waardevol als het gaat om de gegevens van 30 jaar geleden weer in de praktijk te brengen.

Zoals de meesten van u weten heb ik ook al enkele jaren gewerkt aan een derde Laverda V6. Deze motor zou opgebouwd  worden uit de reservedelen van 1978 en 1991. Ik ben in 1999 met dit project begonnen er vanuit gaande dat het mij nooit zou lukken de tweede Laverda V6 te kopen. Ik ben van plan deze "derde"V6 het zelfde eruit te laten zien als het originele prototype van 1977 welke op de show van Milaan tentoongesteld werd ( zie de foto op de homepage)

En zo moet ik dus voor mijzelf 2 komplete versnellingsbakken maken inclusief koppelingen, assen enz. enz.  Piero heeft ook wat tandwielen nodig dus in totaal maak ik van elk 3 of 4 stuks inclusief wat reserve delen. Op CNC draaibanken en freesbanken worden de materialen verwerkt tot deze onderdelen. Daarna worden de splines en vertandingen aangebracht, dan gehard en geslepen. Heel erg veel werk en veel tijd ben ik hier mee bezig maar het is verschrikkelijk leuk om te doen!!!

Wordt vervolgd………
Cor
Februari 2008

In Breganze worden de 30 jaar oude magnesium wielen van de V6 d.m.v. röntgenstraling op haarscheuren getest. Resultaat, alles nog OK!!!

Een wiel wordt in de machine geplaatst om gecontroleerd te worden.

Adriano Valente inspecteert de versnellingsbak.

Schokdemper van Piero's V6

Piero en Adriano Valente proberen een andere versnellingsbakverhouding te vinden.

Ik was nu in de gelegenheid om een kleppendiagram van deze V6 te maken. Des te meer gegevens aanwezig des te beter voor later.

Antonio Segalla draait de krukas weer.

Gijs van Dijk is tanden aan het tellen van de tandwielen.

Hier het motorblok zonder voorcarter. De oliepomp is reeds vewijderd. 

De oliepomp is van binnen behoorlijk beschadigd en kan niet meer gebruikt worden. Ook de as met het tandwiel heeft vreetsporen en zal ook vervangen moeten worden.

Een gedeelte van de "ingebouwde schokdemper". Omdat de Laverda V6 een cardan heeft dient deze om de schokken op te vangen.

Het draaien en frezen van het tweede deel van deze schokdemper in een bewerking dmv een draaibank met aangedreven gereedschappen.

In de maak. 4 koppelingen . 1 Voor Piero, 2 voor mij en 1 in reserve.

Tandwielen en nog eens tandwielen in wording!!

Mazak CNC machine in de machinefabriek. De tanden worden elders aangebracht.

 

Eerst moeten de schakelvorken getekend worden in het CAD systeem om zo de benodigde coördinaten voor de freesbank te berekenen.

Het frezen van de schakelvorken

Na veel teken- en rekenwerk heb je ze dan eindelijk. Nog wel niet klaar, maar het begint er toch op te lijken. 

Terug naar de V6 index